Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

20 интересни факти за Монтана

Земите около днешния град Монтана са обитавани още през Каменно-медната епоха, когато ловците постепенно се заселват за постоянно и започват да се занимават със земеделие. Днес Монтана е един от най-красивите градове в Северозападна България.

Ето 20 интересни факти за Монтана:

1. Край съвременния град са разкрити руините на Castra ad Montanesium (Кастра ад Монтанезиум) – антична крепост на хълма Калето. Името „Монтанезиум“ идва от латинската mons – планина, хълм.

Крепостта край Монтана

2. Монтана е един от малкото градове в света, които след няколко века връщат името, което са носили по времето на Римската империя.

Гербът на Монтана

3. Символичен покровител на града е римската богиня Диана – тя е изобразена и на герба му.

Статуята на богинята Диана, преместена през 2018 г. от Ловния дом в центъра на града

4. Селището, познато днес като Монтана, е обявявано за град на два пъти – първоначално е създадено като римска военна крепост върху останки от тракийски селища. Оформя се икономически и обществен център на провинция Долна Мизия. По време на славянски, аварски и готски нашествия процъфтяващия град е разрушен и му трябва дълго време да се възстанови. Съществува като село Кутловица до края на 19 век. На 2 декември 1891 г. княз Фердинанд издава указ, с който го обявява за град и му дава името град Фердинанд.

5. Централният площад на Монтана се нарича „Жеравица“‚ на името на близка местност, в която се е водило голямо сражение при Чипровското въстание през 1688 г.

Централният площад на Монтана

6. Една от причините за замогването на Монтана и околните селища през вековете е наличието на златни залежи – по реките Огоста и Златица. Последната дори с името си показва какво се крие във водите й.

7. Първото училище в Кутловица е открито през 1871 г., а първата пощенска станция – на 14 януари 1879 г.

8. В началото на 20-ти век общинското управление се нанася в бившия дом на адвоката Иван Стоянов, послужил за прототип на образа Дормидолски в повестта на Иван Вазов „Митрофан и Дормидолски“.

9. През 20-те години на 20-ти век, градът се развива бурно. През 1920 г. е открит първият телефонен пост във Фердинанд, през 1922 г. се създават първите две футболни дружества, а през 1926 г. е първата кинопрожекция.

10. Монтана е центърът на Септемврийското въстание от 1923 г. и по времето на социализма се нарича Михайловград, на името на един от активистите му – Христо Михайлов.

11. За периода от 1944 г. до 1989 г. населението на града нараства близо седем пъти – от 8000 на около 55 000 души. В момента е малко над 51 хил. по официални данни на НСИ.

12. По времето на социализма градът е един от най-развитите икономически райони на България с множество заводи от тежката и лека промишленост.

Монтана през 50-те години на 20 в. / картичка: РИМ-Монтана

13. В града се произвеждат парашути и оборудване за скокове, както и около 300 хил. велосипеда годишно, от които 98% се изнасят за цяла Европа и държави от други континенти.

14. В Монтана се провеждат Празници на духовите оркестри „Дико Илиев“ и на всеки две години се стотици хора се събират на традиционния конкурс за нови творби за духов оркестър „Напеви от Северозапада“

15. В центъра на града е регистриран като защитено дърво полски бряст на 200 години. В община Монтана се намира и защитената местност „Китката“ (до с. Вирове) с насаждения от летен дъб на възраст над 100 години.

16. И до днес родени в община Монтана известни личности се отнасят с любов към града си и правят дарения от цял свят.

Детска площадка в центъра на Монтана, дарение от признателен кореняк

17. Монтана е един малкото градове в страната, в които можете да си наемете общински велосипед пред сградата на общината, с който да обикаляте спокойно наоколо.

Общинските колелета под наем в Монтана

18. В центъра на Монтана има градски уличен часовник, в който е спазено древното правило римското число четири да се изписва просто с четири чертички.

Градски уличен часовник в центъра на Монтана

19. Независимо от заливането на близкото село Живовци в миналото, за да се построи язовир, в Монтана и до днес има негласен култ към водата.

Градски чешми и шадраван в центъра на Монтана

50-метровата алея с фонтани в центъра на Монтана

20. Както в околните села, така и в центъра на града, може да се чуе турлашки диалект, който е едно от доказателствата, че традициите са живи.

Източник: severozapazenabg.com

Подобни публикации

Back to top button