Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
СпортТОП новини
Популярно

Ас на “Левски”: Честно казано, не очаквах да завършим втори редовния сезон

Центърът Светослав Гоцев е един от най-опитните състезатели на волейболния “Левски”. Преди старта на 1/4-финалната серия в първенството срещу „Монтана” националът даде интервю за клубния сайт.

– Слави, каква е оценката ти за второто място в редовния сезон?

– Като изключим някои епизодични прояви на слабост, които бяха обусловени от обстоятелства като например във Варна, в Стара Загора, тук с „Нефтохимик”, с „Дея” в Бургас не играх заради вирус, сумарно оценката ми е много висока.

Може би в началото много хора са ни гледали скептично, но смятам, че свършихме много добра работа. По голямата част от отбора ни са млади момчета. Само аз, Владо Иванов и Алехандро Торо сме по-опитните.

За себе си усещам едно удовлетворение от свършеното дотук. Ако трябва да съм честен, преди началото на сезона не съм очаквал да сме на това място.

Имал съм мотивацията да се борим да спечелим всеки мач, но ние не сме тръгвали с някаква идея да станем втори. Във всяка среща се опитвахме да изчистваме неща, които не успявахме да правим добре. Понякога се получаваше, друг път – не.

Ние като отбор можем да бъдем доволни от постигнатото. Мисля, че и клубът.

– Една победа ви раздели от първото място.

– Така е, но и една загуба можеше да ни прати четвърти или дори пети. Винаги може по-добре.

– Тези спадове, породени от различни обстоятелства, за които спомена доколко се дължат на младостта на отбора?

– Тук искам да засегна една тема. Ако ние искаме първенството ни да се развива и да става по-интересно за спонсори за играчи, трябва да се закупи още един видеочек.

През сезона имаше мачове, които загубихме като във Варна, а дори и сега този от предпоследния кръг в Разлог, който бяхме близо до това да загубим. Те бяха такива, че не може да се каже, че отборът отсреща е бил по-добър, но обстоятелства спомогнаха да паднем.

Говоря именно за липсата на видеочек, условията в залата и адекватно съдийство. Не искам да кажа, че нарочно са свирил против нас. Просто виждаха ситуацията в наша вреда. При наличието на видеочек можеше да е обратното. За да се избегне това, трябва на все повече мачове да има видеочек.

При закупуване на още един двата може да се разделят на географски периметър, който да покриват. Например западна със София, Пазарджик, Монтана, Дупница, Разлог и източна с Бургас, Варна, Добрич, Стара Загора.

Иначе що се отнася до младите момчета в нашия отбор, разбира се, фланелката на „Левски” тежи. Сигурен съм, че те усещат важността на това да играят за този клуб и може би на моменти им идваше твърде много.

Категоричен съм обаче, че те израстват с всеки един ден. Вече над година и половина съм в „Левски” и смятам, че те са направили много големи крачки.

Говоря за Мони Николов, за когото на практика това е първи сезон в мъжкия волейбол, за Вени Антов, Влади Гърков, Лазар Бучков, които и миналия сезон се включваха. Напреднаха много.

– Наскоро след един мач, в който направи няколко успешни отигравания в защита, които не са дотам типични за централен блокировач, спомена, че на война трябва да се използват всякакви оръжия.

– Обстоятелствата в света са такива, че тази тема е много деликатна. Има дни, в които някой елемент не ти върви, но това не означава да се предадеш, а да търсиш с каквото можеш да помогнеш на отбора.

Както в моя случай като център да опитваш да даваш своя принос в защита.

– Смяташ ли, че младите момчета могат да разберат тази алегория?

– Предполагам, че не изцяло. Чувал съм тези думи от Владо Николов, когато съм бил на техните години, но не съм ги разбирал изцяло. Когато отидеш в отбор, в който изискванията и очакванията към теб са по-високи като чужденец, тогава виждаш, че трябва да даваш повече и повече. В такава ситуация започваш да разбираш смисъла на гореспоменатите думи. Осъзнах го с времето. Предполагам, че и с тях ще е така.

– Предстоят отново плейофи срещу „Монтана”. Ще обезсмисли ли едно евентуално отпадане постигнатото в редовния сезон?

– Не мисля, че чак би се обезсмислило, защото отборът ще играе в европейски турнир през следващия сезон. Дотук си свършихме добре работата. Оттук-нататък трябва да се опитаме да се забавляваме и да показваме играта, на която сме способни.

Изпълнихме целта да участваме в Европа. Сега трябва да защитим нашите имена и това на клуба ни, да се представим по най-добрия начин и предстои да видим какво ще се случи.

– Спрямо миналата година ролите с „Монтана” са разменени. Тогава противникът бе завършил по-напред в редовния сезон. Доколко това има значение?

– „Монтана” има много стойностен отбор и не мисля, че мястото, което зае (7-ата – б.а.), му подхожда. Реално те ще се опитат да спасят сезона с едно продължаване в 1/2-финалите, но ние ще играем по най-добрия начин и се надявам да успеем да победим.

Имаме един плюс, че разполагаме с домакинско предимство и ще играем веднъж в залата в Монтана, където също има обстоятелства. Залата е по-малка, неудобна е за нас.

„Монтана” традиционно е неудобен съперник за нас и аз не очаквам те да дойдат в София и се оставят да ги бием.

– Какво трябва да направи „Левски”, за да продължи напред в плейофите и да надгради спрямо миналата година?

– В плейофната фаза няма много време нито за радост, нито за вайкане, нито да се мисли какво ще стане. Крачка по крачка трябва да гледаме. Няма как да се класираме за 1/2-финалите, преди да сме отстранили „Монтана”.

Както казах, продължаването напред, ще е единственото спасение на проваления им сезон. Затова очаквам много тежки мачове.

– И редовният сезон бе завързан, а и сега плейофите се очертават такива. Какво е мнението ти за първенството?

– Наистина досега сезонът бе непредвидим, интересен, оспорван и предполагам, че ще продължи в същия дух в плейофите. Затова допринесе телевизия b1b.box. С вземането на правата от нея бе направена крачка напред.

Дават се по толкова много мачове, и то по неплатен канал. Така ние ставаме все по-разпознаваеми сред хората. Спонсорите търсят именно това – хората да се припознават в нас. Спорт без пари няма как да се прави.

Така че това наистина е крачка напред. Мисля, че 4 от 6-те мача в кръга се излъчваха Такова нещо не е имало досега. Дано това нещо продължи.

Източник: 24 часа

Подобни публикации

Back to top button