Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Дебютира литературният клуб „Хоризонт”

Броени дни преди 1 ноември – празника на народните будители в къщата на възрожденеца Димитър Панов – Гинин в Лом, специалистите от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Монтана се състоя паметно събитие. Негов домакин беше създаденият пред около два месеца литературен клуб „Хоризонт“. Екипът от специалисти – Елеонора Планинец – психолог, Даниела Алексиева – главен учител, Валя Петрова – старши ресурсен учител и Ива Кирилова – ресурсен учител, проведоха изнесено мероприятие в изпълнение на извънкласните дейности.
– Извънкласните форми за работа с децата и учениците със специални образователни потребности е предпоставка за повишаване на тяхното образователно, емоционално и социално развитие. Важна част от дейностите в Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Монтана е именно да бъде насочена към създаването на методи за работа като клубове, школи и академии – поясни авторката на проекта Елеонора Планинец. – В тази връзка, ние заложихме идеята за създаване на литературен клуб „Хоризонт“, който да даде възможност на целевата група да разшири своя хоризонт не само към литературните произведения, но и да създаде условия за изграждане на по-благоприятна социална среда, засилване на мотивацията за учене и социално емоционално израстване. Литературните ученически клубове са чудесен начин за стимулиране на интереса към литературата и развиване на писателски умения сред учениците. Те могат да се срещат редовно, да обсъждат литературни произведения, да пишат и споделят свои творби и да организират литературни мероприятия като четения и състезания. Този клуб, ще даде възможност на учениците със специални образователни потребности да покажат своите силни страни и да се почувстват значими и равнопоставени.
Темата на проявата на новосъздадения литературен клуб „Хоризонт“ бе „Народните будители от Ломския край”. Елеонора Планинец представи презентация по нея, в която в резюме бяха показани целите, идеите и стъпките за дейностите на клуб „Хоризонт“, след което и биографията на няколко народни будители от този край.
Гости на участниците в клуба бяха Диана Божинова – директор на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Монтана, Елена Илиева – Истаткова – ресурсен учител, сензорен и ерготерапевт и служителки от община Лом.
Във връзка с проявата на клуба беше специално поканен за първи гост – лектор литературният критик Юлий Йорданов – член на Консултативния съвет на Съюза на българските писатели и художествен ръководител на литературния клуб „Кръстьо Пишурка”. Пред младата аудитория той разказа интересни факти за живота и делото на народните будители Димитър Маринов, Воеводата Дядо Цеко Петков, Димитър Панов – Гинин и героят на неговата осемнадесета по ред книга „Сплетител на бунтовния дух” Кръстьо Стоянов Пишурка.
След затрогващото слово на гост-лектора дискусията продължи и в нея участваха ученици със специални образователни потребности от основните училища „Никола Първанов” и „Константин Фотинов“ и Професионалната гимназия за промишлени технологии, които прочетоха текстове за будителите и направиха табло със снимки на тях.
Директорката на Регионалния център Диана Божинова поздрави домакините от клуба с техния дебют, като се спря и на предстоящата работа с учениците през учебната 2023-2024 година. Тя изказа благодарността си към гост-лектора Юлий Йорданов и високо оцени затрогващата му беседа, имаща за цел възпитанието на младите хора в духа на родолюбието.
Гостите имаха възможността да напишат своите впечатления в специален албум на клуб „Хоризонт“, в който ще се отбелязват проведените дейности.

Източник: montana-dnes.com

Подобни публикации

Back to top button