Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини
Популярно

До два месеца започва строежът на скоростния път Ружинци – Монтана

До два месеца ще започне строителството на скоростния път между Ружинци и Монтана, който е част от транспортната връзка Видин – Ботевград. Това съобщи във вторник министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в Монтана на среща с местната власт от областта.

Предвижда се 40-километровата отсечка да бъде с по две ленти за движение в посока. Изготвени са необходимите технически проекти, осигурено е финансиране от държавния бюджет. До издаване на разрешението на строеж остават някои съгласувателни процедури, разясни Андрей Цеков.

Изграждането на пътя Видин – Ботевград е най-важният приоритет за развитието на Северозападна България, обяви регионалният министър.

Скоростният път трябва да свърже Бяло море с река Дунав за движение на стоки и суровини, които да развият индустрията и заетостта.

До края на февруари ще бъде пуснат за движение участъкът от пътя между Макреш и Бела, каза Андрей Цеков.

“За съжаление, за участъка между Монтана и Враца сме изправени пред едно неприятно и тежко наследство, свързано с липсата на утвърдено трасе. Имало е избран вариант през 2010 г., но през 2013 г. е констатирано, че той не отговаря на екологичните изисквания и пътната безопасност, защото преминава в близост до действащи складове за боеприпаси. Оттогава трасето е изоставено и няма разработени нови варианти”, разясни регионалният министър.

През декември 2023 г. Андрей Цеков е възложил разработване на разширен идеен проект с пълни геоложки проучвания за избор на ново трасе между Монтана и Враца с габарит на скоростен път.

Над 30 декември са подадените оферти за проектиране, очакваме до един месец да изберем изпълнител, каза регионалният министър.

“Предвидени са средства от бюджета, така че ще запълним този транспортен вакуум между Монтана и Враца”, обеща Андрей Цеков. По думите му идейният проект ще отпуши строителния процес, като оптимистичният вариант предвижда евентуалните строителни дейности да започнат през 2027 г.

Тунел под Петрохан

До 5 март е срокът за подаване на оферти за избор на проектант за разширен идеен проект за модернизация на пътя Монтана – София с изграждане на тунел под Петрохан, съобщи още Андрей Цеков.

По думите му съществуващият към момента проект е недалновиден и неработещ, отречен от екологична гледна точка, защото предвижда двулентов път, който няма да промени качествено транспортната свързаност.

Затова предвиждаме да изградим 84-километрова пътна отсечка с по-голям габарит – четирилентов, и проектна скорост от 120 км/час, каза регионалният министър.

Трасето ще започва от обхода на Монтана и ще се свърже със Софийския околовръстен път. Така ще има бърза връзка от Монтана до София, посочи Андрей Цеков.

Оценката на подадените оферти ще отнеме около два месеца като водещ критерий е най-ниска цена. Очакванията са още тази година да започне реално проектиране на скоростната отсечка.

Срокът за започване на строежа не е твърдо фиксиран, защото ще има сериозни екологични процедури.

“Правим стъпка този проект да се превърне в реалност. Евентуален старт на строителството може да очакваме в период до 3 години. Това е и един от малкото проекти в България, който може да се реализира на концесия или чрез публично-частно партньорство, като удачен вариант държавата да диференцира източниците на плащания, тъй като в момента строи едновременно 5-6 магистрали, защото сме изостанали с транспортната инфраструктура” коментира още регионалният министър.

Той информира още, че пътната агенция е разработила съвместен проект с общините Оряхово, Димово, Лом и неправителствена организация, с който ще търси еврофинансиране за основен ремонт на 52 км от крайдунавския път, свързващ Видин, Лом и Никопол. Необходими са почти 100 млн. лв. за това

“Това е една от добрите концепции за интегрирани териториални инвестиции в района. Одобряването на проекта зависи и от преценката на Регионалния съвет за развитие, който трябва да го одобри като основен приоритет, за да получи финансиране“, отбеляза още министър Цеков.

Изготвен е технически проект е за основен ремонт на 34 км от пътя Бяла Слатина – Манастирище – Мокреш – Монтана, чиято индикативна цена надхвърля 40 млн. лв. По програмата за текущ ремонт на АПИ през тази година е заложен ремонт на 12 км от третокласния път Монтана – Лом – Мърчево и на около 30 км от участъка Дъбова махала – Монтана.

След сигнали от общините за участъци от републиканските пътища в лошо състояние, министър Цеков разпореди АПИ и ОПУ – Монтана да извършат проверка и анализ на възможностите за проектиране и възлагане на ремонти на участъци в аварийно и предаварийно състояние. Сред тях са отсечки от пътищата в Георги Дамяново, направлението Монтана – Вършец, Чипровци – Белимел, Замфирово – Паничерево.

“Над 85 млн. лв. ще бъдат отпуснати на общините в област Монтана от бюджета за изпълнение на инфраструктурни обекти в региона. Подадени са 48 проекта, сред които ремонт на водоснабдителната система на Лом за над 17 млн. лв., общински пътища, ремонт на пътя Брусарци – Белотинци за над 6 млн. лв.”, каза още регионалният министър. Той информира, че от края на тази седмица започва подписването на споразумения с общините, които изпълняват условията – имат валидни и влезли в сила разрешения за строеж, виза за проектиране или становище на главен архитект при инженеринг.

Министър Цеков коментира и новия проектозакон за ВиК и ценообразуването на водата. Той подчерта, че нуждите от инвестиции в сектора са огромни. Заради липсата на единен ВиК оператор в област Монтана вече два програмни периода е нямало възможност за инвестиции за модернизация на мрежата с евросредства. „Консолидацията на общините е един от вариантите за подобряване на качеството на водата и спирането на водните режими, но имаме съпротива от общините, които имат достъп до евтина питейна вода, която подават по гравитачен път“, посочи министърът.

Източник: mediapool.bg

Подобни публикации

Back to top button