Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Изложба във Вършец, посветена на Елисавета Багряна

Изложба на Националния литературен музей, посветена на 130-ата годишнина от рождението на Елисавета Багряна, бе открита във Вършец от директора на културния институт Атанас Капралов и кмета на града Иван Лазаров.

Експозицията е наречена „Как ще спреш ти мене – волната…“ и показва в документи, текстове и снимки живота и творчеството на голямата поетеса.

На 22 постера са представени знаковите пътувания на Багряна, родили шедьоври като „Стихии“, „Моята песен“ и паметни стихотворни цикли като „Бретан“, „Словенски вечери“, „Париж-Венеция“.

Проследени са Турския, Ливанския и Бразилския цикъл, представена е истинската версия за гостуването на Багряна в Рио де Жанейро и срещата й с Педро и Дилма Русеви през 1960 година. За ценителите на историята са показани и редица непознати факти за гражданката Багряна – участието ѝ в защитата на българските евреи, помощта ѝ за освобождаването от концлагер на писателя Асен Босев преди 1944 година и на анархиста от Хасково Делчо Василев след 1944 година и т.н. Не са премълчани флиртът на голямата поетеса с властта след 9 септември, пътуванията ѝ до Москва, конгресите за мир и форумите на жените из цял свят.

Изложбата е част от проявите за празника на Вършец, минералната вода и Балкана, който се отбелязван в населеното място през юли и август. Тя е втората гостуваща експозиция на Националния литературен музей в града, след като през миналата година бе представена изложба за живота и творчеството на Иван Вазов.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button