Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Кулинарен фестивал „Бабина душица“ събра в Монтана готвачи и почитатели на северозападната кухня

Кулинарен фестивал на северозападната кухня „Бабина душица“ започна днес в Монтана.

В продължение на няколко часа на открито готвиха кулинари от различни селища в областите Монтана, Видин и Враца. Те показаха характерни за региона ястия с местни продукти – косачко кисело, чипровско пържено, кумска трапеза, гньетени чушки с боб, пиле лютика, месник, гаспачко-враченачко, зелева салата с палачинка с яйце в средата, показани бяха много видове характерни за региона баници и супи, пролетни лютеници с джанки, сухи чушки и домати, различни разновидности на качамак и на ястия с боб.

Фестивалът „Бабина душица“ се провежда за 11 пъти в Монтана и се организира от местната община и партньори. Тази година за пръв път той ще бъде с международно участие – утре ще готвят представители на партньорските градове на Монтана – Каракал – Румъния, Фонтен – Франция, Бялогард – Полша, и Пирот – Сърбия, които ще покажат характерни за своите страни и региони ястия. В двата фестивални дни след дегустацията от журито, ястията се раздават безплатно на публиката.

Фестивалът е наречен на най-характерната за северозападната кухня подправка – мащерката, която в този край наричат бабина душица, съобщи съорганизаторът  и местен готвач Ели Лозанова.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button