Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Музеят в Монтана преиздаде книга на Ставри Попов

Регионалният исторически музей в Монтана преиздаде една малка книжка, която обаче е с голяма стойност. Нейн автор е Ставри Попов. Тя е джобен формат, от 73 страници и е завършена през декември 1914 година. Изданието е отпечатано през 1915 година в Берковица и се казва “Самозащитата на селото Чипоровци срещу сръбско-румънското нашествие през 1913 година. Из дневните бележки на Ставри Попов”.
За книгата ни разказва доц. д-р Ваня Иванова, директор на Регионалния исторически музей в Монтана и един от хората, допринесли за нейното преиздаване.
Това дълго заглавие, избрано от самия автор, всъщност описва самозащитата на чипровчани по време на Втората балканска или така наречената Междусъюзническа война, която е през лятото на 1913 година и когато България се оказва във война с всички свои съседи. И докато българските армии се бият срещу сръбските и гръцките войски, в Северна България нахлуват румънски войски, а също така и шайки, както ги нарича Ставри Попов – “шайки от плячкаджии”. Фактически тръгват от Северозападна България, преминавайки границата между България и Сърбия. Точно отблъскването на такива шайки от сръбски войници, които влизат в не едно селище в Северозапада, това отблъскване от село Чипоровци, както се е казвало тогава, така до 1948 година са наричали Чипровци, и понеже това все пак съществува като факт, аз съм сметнала за нужно да обясня в предговора на книжката и какви са хипотезите за произхода на селищното име… Всъщност конкретният повод за преизданието е 110-ата годишнина от Втората балканска война.
Идеята на музея е била книгата да излезе през лятото, когато в миналото са се водели военните действия. По технически причини, обаче, книжката излиза преди половин месец. Това е и причината нейното представяне да е през октомври, по което време е и началото на Първата балканска война. И тъй като става дума за преиздание, по подразбиране, то е по-различно от оригиналното издание, обясни доц. д-р Ваня Иванова:
Снабдено е с един сравнително подробен предговор, в който са обяснени причините за тази самозащита на жителите на Чипровци. Представено е демографското състояние на селището във връзка с официални статистически данни. През 1910-а, когато е било последното преброяване, жителите на Чипровци са били 2409 души, за съжаление, в момента са по-малко. След това подробно са описани участниците в тази самозащита и значимата роля на официалните български власти, които са им предоставяли оръжие, което те са си докарали сами, когато е станало ясно, че се очакват евентуални военни действия. Също така е описано и кой е Ставри Попов – авторът на книгата…”
През 1915 година книгата на Ставри Попов е струвала 60 стотинки. Какво е могло да се купи през същата година за тези пари? Официалната българска статистика показва, че 1 кг говеждо месо е струвало 95 стотинки, 1 литър прясно мляко – 44 стотинки, килограм картофи – 19 стотинки, типов хляб от килограм – 32 стотинки. Една обикновена дневна надница е била 2 лева и 76 стотинки. Най-общо казано, книжката на Ставри Попов е струвала, колкото 3 килограма картофи.
Представянето на преизданието е утре, 17 октомври, от 11:00 часа в Експозиционната зала на Регионалния исторически музей в Монтана. Освен Ваня Иванова, книгата ще представи и Стефан Стефанов, председател на дружеството на краеведите в града.
Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button