Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

На 102 години почина съпругата на Богдан Илиев

На 102 години в Монтана е починала съпругата на летеца Богдан Илиев

На 102 години в Монтана е починала съпругата на летеца и герой от втората световна война Богдан Илиев Марийка Илиева, съобщиха близки на семейството.

Илиева е племенница на бившия премиер, финансов министър и управител на Българската народна банка Добри Божилов. Родът ѝ е от Котел, а в София се запознава с летеца Богдан Илиев и се омъжва за него. Имат дъщеря и син, родени 1941-ва и 1943 година. След 1946 година със съпруга си живее в Монтана, тогава Михайловград.

Богдан Илиев е български офицер от въздушните сили – летец и инструктор по пилотиране на изтребители. На 30 март 1944 година, когато София е подложена на тежки бомбардировки, Илиев е инструктор от школата за пилоти на изтребители. Макар като инструктор да няма право да лети, той се вдига със своя самолет „Девоатин“ за отбиване на вражеската атака и влиза във въздушен бой над планината Плачковица в Македония сам срещу осем изтребителя на противника. Въпреки че силите са неравностойни, Богдан Илиев успява да свали един от противниковите самолети, да спаси себе си и машината си. Летецът оцелява и при друг въздушен бой, на 24 юли 1944 година над казанлъшкото поле, където също сваля изтребители на противника.

До юли 1946 година Илиев е инструктор и обучава нови летци на летищата в Казанлък и Карлово. Тогава той е уволнен от армията като „царски офицер“, принуден е да се прости с любимата си професия и пристига в Монтана със семейството си, където работи като шофьор, автомонтьор, строителен работник и миньор в Чипровци. На 50-годишна възраст Богдан Илиев се явява на изпити за пилот в селскостопанската авиация, преминава ги успешно, но отказват да му дадат летателна машина под предлог, че ще избяга със самолета в чужбина. На 30 март 1994 година все пак Богдан Илиев се качва в самолет. Той пилотира двуместен акробатичен самолет “Злин” на аероклуба в Монтана, с който прави полет, посветен на 50-годишнината от битката над Плачковица, състояла се на 30 март 1944 година. Така Илиев прекъсва принудителния си 48-годишен престой на земята.

Богдан Илиев умира на 24 март 1996 година. През 2015 година общинският съвет в Монтана взема решение да бъде издигнат паметник на летеца, който е открит на 16 август 2016 година. Бюстът е дело на скулптура Александър Хайтов и се намира в градската градина в центъра на Монтана.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button