Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

Над 100 души се изкачиха на връх Ком в Стара планина в туристически поход „По стъпките на Вазов“

Над 100 души от Берковица и други селища на страната се изкачиха на връх Ком в Стара планина и развяха там 18-метров трибагреник. Походът „По стъпките на Вазов“ е организиран от общината в Берковица в чест на 173-ата годишнина от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов, живял в Берковица в периода 1879-1880 година и основал в града първото туристическо дружество, съобщиха от местната администрация.

В похода до върха на 2016 метра надморска височина са се включили хора от ръководството на община Берковица, общински съветници, спортисти и свещеник от Българската православна черква. На върха е била изнесена литературно-музикална програма със стихове на Вазов, издигнат е бил националния флаг и е отслужен тържествен водосвет за здраве и благополучие.

В първите месеци след Освобождението на България младият тогава Иван Вазов е назначен за съдия в Окръжния съд в Берковица и прекарва в града година и половина. Очарован от красотата на Берковица и Стара планина над града Вазов пише едни от най-хубавите си стихотворения, посветени на природата, а впоследствие черпи много сюжети за творчеството си от своя престой в Берковица. Вазов основава първото туристическо дружество в Берковица и прави първото организирано изкачване на връх Ком над града.

Днес къщата в Берковица, в която е живял Вазов, е превърната в негов музей. В този музей е запазена автентичната обстановка от онова време, могат да се видят личните вещи на патриарха на българската литература, ежегодно се организират културни прояви. Изкачването на връх Ком е една от тях и се прави за седма поредна година.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button