Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Над 400 деца танцуват и свирят в Монтана на конкурса „Напеви от Северозапада“

Над 400 деца от цялата страна танцуват и свирят в Монтана днес на фолклорния конкурс „Напеви от Северозапада“.

В раздел „Хореография“ се изявяват 17 танцови състава. Всеки от тях е включил в програмата си поне едно изпълнение на танц от Северняшката фолклорна област. В раздел „Инструменталисти“ деца изпълняват народни хора,  и песни на тамбура, гъдулка, кларнет, тъпан и други народни инструменти.

Изпълненията се оценяват от професионално жури, съставено от утвърдени вокални педагози, изпълнители на български народен фолклор, композитори и музиканти. Председател на журито в раздел „Хореография“ е Ивайло Първанов – изследовател на българския фолклор към БАН и художествен ръководител на Детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче” – София. В раздел „Инструменталисти“ изпълненията оценява Валентин Янков – тамбурист, композитор и продуцент, а в раздел „Народно пеене“ – Радка Стефанова, която е вокален педагог и народна певица.

Целта на фолклорния конкурс „Напеви от Северозапада“ е да съхрани и популяризира фолклорното богатство на България и северозападния край.

Съпътстваща проява на конкурса е изложба „Чипровският килим: Постланият път към Бога“, на която са показани чипровски килими и е описана историята но килимарството в Чипровци.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button