Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаПрепоръчани
Популярно

Посланикът на Швейцария Раймунд Фурер посети Лом и обсъди възможности за сътрудничество

Посланикът на Швейцария у нас Раймунд Фурер посети Лом и разговаря с кмета Георги Гаврилов и с председателя на Общинския съвет Христина Христова, съобщиха от местната администрация.

Обсъдени са били възможностите за икономическо, социално и културно сътрудничество. „Вашият град има сериозен потенциал за развитие и ние подкрепяме усилията на местната власт и гражданското общество за възстановяване на региона, въпреки икономическите последствия от пандемията, политическата криза и войната в Украйна. Ние непрекъснато увеличаваме инвестициите си в България и вие може да се възползвате от това“, е заявил посланик Фурер, цитиран в съобщението.

Кметът на Лом Георги Гаврилов е запознал дипломата с миналото и настоящето на Лом, като е посочил кои са основните проблеми днес – трудовата заетост, лошата инфраструктура, обезлюдяването, липсата на работеща национална стратегия за регионите, както и неработещите през последните години стратегически важни европейски програми, до които общините нямаха достъп. „Ние има с какво да се гордеем в исторически план, но за съжаление говорим добри неща за нашия град повече в минало време. Да, живеем в много трудни времена на икономическа и политическа несигурност и непредвидимост, от която страдат всички български общини, но се стараем да използваме всяка една възможност за инвестиции във всяка една сфера и се надяваме на едно добро сътрудничество с Конфедерация Швейцария“, е заявил Гаврилов.

По-късно посланик Фурер и кметът Гаврилов са поднесли цветя на барелефа на Луи Айер и са посетили гимназията „Найден Геров“ в Лом, където през 1894 г. швейцарският учител е преподавал. Посланик Фурер е посетил и читалище „Постоянство 1856“ в Лом, където е бил гост на представянето на книгата „България и Швейцария: Имена от историята“ на професор Венелин Цачевски.

От Община Лом посочиха за БТА, че в града отдавна съществува българо-швейцарско дружество, носещо името на Луи Айер, което работи за развитието на връзките на града с Швейцария и реализира съвместни проекти.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button