Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Поставят паметна плоча в село Бързия

Паметна плоча по повод 110-годишнината от битка от Междусъюзническата война ще бъде поставена край село Бързия

Областната комисия „Военни паметници“ към Областна администрация – Монтана реши в местността Стежи край село Бързия в община Берковица да бъде поставена паметна плоча в чест на 110-тата годишнина от битката от Междусъюзническата война между 34-ти Троянски полк и румънска кавалерия, отправила се към София, съобщиха от областната управа.

В тази битка малобройните български войници под командването на фелдфебелите Йонко Минков и Тано Вътов спират похода на румънската кавалерия към столицата и принуждават противника да бяга, за да се спаси. Въпреки сключеното примирие през юни 1913 година част от войниците и командването на полка отказват да се предадат на румънците, организират отбрана в прохода Петрохан в Стара планина и успяват да спрат настъплението към София.

Поставянето на паметника ще бъде съгласувано с Министерството на отбраната и становището на областната администрация е изпратено там. Изграждането на паметната плоча е спонсорирано от частно лице, а поставянето ще бъде осигурено от Община Берковица. Искането е внесено в областната администрация от група граждани от Берковица, уточниха от администрацията.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button