Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

Съдия от Монтана изнесе лекция пред ученици

Съдия от Монтана изнесе лекция за съдебната система пред ученици

Ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и компютърни науки “Проф. арх. Стефан Стефанов“ в Монтана посетиха Съдебната палата в града и слушаха лекция за съдебната власт и структурата на съдебната система, съобщиха от Окръжния съд в Монтана.

Лектор на учениците е бил съдия Калин Иванов от Районния съд. Той ги е запознал със структурата на съдебната система и функциите на съдебната власт в България. Дискутирани са били отношенията закон – справедливост и закон – морал. Учениците са проявили интерес към разликата между американското и българското правораздаване, към ролята на съдебните заседатели в наказателните процеси и предвидените в българските закони най-тежки наказания за престъпления.  Дискутирана е била темата за смъртното наказание, забранено в ЕС и премахнато в България от 1998 година, но прилагано в редица страни в света. В хода на беседата съдия Иванов е запознал учениците и със спецификата на гражданските и наказателните дела и разликите между престъпление, нарушение и граждански спор.

От Съдебната палата в Монтана съобщиха за БТА, че лекцията е част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която се реализира от 2014 година насам по споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. Целта на програмата е  да обогати познанията на учениците за статута, структурата и функциите на съдебната власт в България, да формира у тях правна грамотност и култура и да повиши степента на спазването на законите, както и доверието на обществото в съдебната власт.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button