Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

В Георги Дамяново бе представен обичая „Гонене на змей“

По проект за популяризиране на местните традиции, финансиран от ЕС, в Георги Дамяново бе представен обичая „Гонене на змей“

По проект „Съхраняване и популяризиране на местни обичаи и традиции на територията на МИГ „Стара планина”, изпълняван в общините Георги Дамяново, Чипровци, Чупрене и Ружинци, и финансиран от фондовете на ЕС, по време на фолклорния събор „Свидня“ в местността „Попов мост“ край Георги Дамяново беше представен обичаят „Гонене на змей“.

В миналото обичаят „Гонене на змей“ се е изпълнявал при продължително засушаване и е бил характерен за района на община Георги Дамяново и други селища от Северозападна България. До него се е прибягвало, ако сушата не отстъпва дори след изпълнение на обичайните обреди за предизвикване на дъжд – молебените Пеперуда и Герман. Вярвало се е, че причина за засушаването е змей, който има власт над дъждовете и се е заселил в някоя къща в селището. За прогонването му се събира дружина от млади и силни мъже, които обикалят домовете и хамбарите, и мушкат с тоягите си във всяко ъгълче.

По същия проект за популяризиране на местните традиции в Чипровци ще бъде изградена инсталация за показване на чипровски килими на открито, съобщи кметът на Чипровци Пламен Петков.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button