Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Премиера на пиесата „Хамлетмашина“

Премиера на пиесата „Хамлетмашина“ на Хайнер Мюлер представя младият режисьор Любомир Кръстев в Монтана

Премиера на пиесата „Хамлетмашина“ на немския драматург Хайнер Мюлер представя в Монтана младият режисьор Любомир Кръстев (32г.) от София.

Постановката е първата за Кръстев като режисьор. Тя е финансирана от Национален фонд „Култура“ в подраздел „Дебюти 2022 година“. Той е избрал да я постави в театъра в Монтана, защото тук има млади актьори на неговата възраст, с които е учил заедно като студент по актьорско майсторство. В ролите са Стефан Милков, Никол Митрофанова, Иван Борисов и Васил Кацарски.

Пиесата е написана през 1977 година, като авторът я е започнал по време на престой в България, където той имал приятели артисти и им гостувал. Тя засяга теми като борбата за свобода, опълчването на човека срещу режими и ограничения, човешките взаимоотношения, настъплението на технологиите и превръщането на хората в консуматори. В нея се говори за въстание, за пробуждане и всеки от главните герои има своя битка. Режисьорът Любомир Кръстев заяви за БТА, че зрителят на тази пиеса е провокиран да припознае себе си и своите проблеми в репликите на актьорите. Той съобщи, че по отношение на текста се е придържал към оригинала на Хайнер Мюлер, като в началото са преплетени и реплики от „Хамлет“ на Шекспир.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button