Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

„Тъпан бие, хоро се вие“ 2023

Спомняте ли си онзи очарователен миг, в който за пръв път като дете сте усетили магията на фолклорната ни музика, вглеждайки се осъзнато в инструментите? Сещате ли се за пленителното възхищение разглеждайки красивото съчетаване на багрите в народните ни носии, което се запечатва в съзнанието на човек, дълго след като се е докоснал до тях. А сега, като пораснали, изпитвате ли умиление, когато видите някое дете, дори и съвсем малко, как смело се хваща на хорото и се опитва да хване ритъма, макар да няма представа от стъпките? Въздействието от нашенската музика, традиционни костюми и танци е толкова необяснимо и величествено, че може да бъде чудесен повод и за творческо вдъхновение.

рисунка на Нанси Николова, печелила I-во място в предишни издания на конкурса / снимка: Нели Василева

Една традиция в Монтана дава възможност на децата да изразят в рисунки чувствата, които поражда у тях фолклора на Северозапада. Това е Международният конкурс за изобразително изкуство „Тъпан бие, хоро се вие”, който е съпътстваща изява на празниците на духовите оркестри „Дико Илиев”. Неговата цел е подчинена на мисията на това значимо културно събитие. Идеята е да се запазят богатите традиции на духовите оркестри и да се популяризира творчеството на самобитния композитор Дико Илиев.

рисунка на Кристина Иванова, печелила I-во място в предишни издания на конкурса „Тъпан бие, хоро се вие” / снимка: Нели Василева

Темата на творческото състезание за 2024 г. е  „Традиционните обичаи, обреди и ритуали на моя народ“ (На чужди се превежда като „Музиката и танците на моя народ“). Конкурсът ще се проведе на два етапа. До 1 април 2024 г. участниците трябва да изпратят качествени дигитални снимки на своите творби на имейл: art.contest.montana@gmail.com. Те ще бъдат публикувани на страницата на конкурса в социалната мрежа Facebook. Професионално жури ще оцени детските творби, изпратени за онлайн етапа на конкурса, и ще класира 200-те най-добри. Номинираните ще се състезават на заключителния етап. До 15 април 2024 г. те трябва да изпратят оригиналите на творбите си до адреса на Община Монтана (ул. „Извора” 1, 3400 Монтана). Сред тях ще бъдат определени победителите в двете възрастовите групи (от 7 до 11 г. и от 12 до 15 г.).

рисунка на Arina Kuzina, печелила II-во място в предишни издания на конкурса „Тъпан бие, хоро се вие” / снимка: Нели Василева

Тъй като конкурсът е съпътстващо събитие на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев”, наградите на класираните на челните места участници в конкурса за изобразително изкуство “Тъпан бие, хоро се вие” ще се връчат в тържествена обстановка при откриването на празниците на духовите оркестри “Дико Илиев” на 31 май 2024 г.

Победителите ще получат статуетката на празниците, грамота и предметна награда, а подгласниците им – грамота и предметна награда. Отличените с поощрителни награди ще получат диплом за отлично представяне, а творбите им ще бъдат включени в изложбата от конкурса. След нея те ще се зачислят към фонда на раздел “Детско изкуство” на Художествена галерия “Кирил Петров” – Монтана. Ще бъдат присъдени и десет колективни награди на институции (училища, школи, клубове) – диплом за комплексно представяне.

рисунка на Andrii Bilonozko, печелил I-во място в предишни издания на конкурса / снимка: Нели Василева

Конкурсът „Тъпан бие, хоро се вие” е създаден преди две десетилетия като регионален. От 2006 г. той е международен. В предишните му издания са взели участие почти 14 000 деца от над 50 държави от 5 континента – сред тях Австралия, Египет, Италия, Индия, Кувейт, Молдова, Русия, САЩ, Хонконг, Казахстан, Норвегия, Холандия, Индонезия, Иран, Испания, Китай, Латвия, Русия, Полша, Португалия, Сърбия, Турция, Украйна, Филипините, Чехия и др. Включили са се млади художници от над 100 български населени места. Творбите им изненадват с разнообразието от стилове, жанрове и техники.

Източник: severozapazenabg.com

Подобни публикации

Back to top button