Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини
Популярно

В Монтана дишат по-чист въздух

3300 домакинства в община Монтана смениха отоплителните си уреди на твърдо гориво с други, по-екологични.
Подмяната на отоплителните уреди става с европейския средства и държавно финансиране в размер на 11 700 000 лева. Общо 2900 домакинства в община Монтана са сменили печките на твърдо гориво с климатици, 150 са получили отоплителни уреди на пелети и 250 са преминали на газ. Диман Георгиев, заместник-кмет на община Монтана:
“Очакваният ефект е по-чист град, отношението на хората към това да замърсяват по-малко и респективно да сме по-здрави.”
Анна Иванова вече се отоплява с климатици:
“Много е чисто. Не използваме дърва. Много добре се чувстваме, топло ни е.”
В Монтана ежедневно се измерва съдържанието на фините прахови частици в атмосферния въздух. Данните показват намаление с 30%, допълни Диман Георгиев:
“Сега е най-натоварената част на замърсяване в атмосферния въздух, което е значително по-малко, отколкото беше предната година.”
По 30 климатика се монтират на ден в град Монтана и селата на общината. Програмата трябва да приключи до края на годината, посочи кметът Златко Живков:
“Да могат хората по-спокойно в зимните месеци да посрещнат това, което е необходимо като отоплителни уреди. Надявам се, че освен фините прахови частици и качеството на отопление да е по-добро.”
Община Монтана вече кандидатства да продължи подмяната на отоплителните уреди, като през следващата година се очаква финансиране от 16 000 000 лева.
Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button