Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниПрепоръчани
Популярно

Лек ръст на безработицата в Монтана през октомври

Равнището на регистрираната безработица в трите северозападни области Монтана, Враца и Видин в края на октомври е 12,3 %. В сравнение с края на месец септември има покачване с 0,3 %, съобщиха от Регионалната служба по заетостта в Монтана. В края на октомври без работа в трите области са 16 796 души, което е с 387 души повече в сравнение с края на септември.

В област Видин нивото на безработицата е 15,4 %, при 14,9 % през септември, в област Враца нивото на безработицата е 10,7 %, при 10,4 % през септември, а в област Монтана нивото на безработицата е 12,7 %, при 12,6 % през септември. С най-високо ниво на безработица са общините Макреш -73,6 %, Димово – 67,4 % и Ружинци – 47,2%, а с най-ниско са общините  Монтана – 4,4 %, Враца – 4,7 %, Мездра – 5,1 % и Видин – 7,4 %.

През месец октомври в бюрата по труда в трите области са регистрирани общо 2029 нови безработни, като броят им е с 240 повече в сравнение с този през септември и с 392 повече спрямо новорегистрираните през октомври на 2022 година.

От Регионалната служба по заетостта в Монтана заявиха за БТА, че увеличението на броя на регистрираните безработни се дължи до голяма степен на активната политика на Агенцията по заетостта с цел активизиране на безработните и икономически неактивните на пазара на труда. През октомври с тях в трите области са проведени 23 информационни събития и пет трудови борси в рамките на националната информационна кампания на „Да работиш (е) яко!“.

През октомври се отчита лек спад на обявените от работодателите в трите северозападни области свободни работни места – 620 при 763 през септември. Най-голямо търсене на кадри през миналия месец е имало в сферата на държавното управление, преработващата промишленост, образованието, търговията, строителството и ресторантьорството.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button