Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини

Загубите на вода са намалели

Загубите на вода са намалели вследствие на водните цикли, каза управителят на ВиК Враца

агубите на вода са намалели вследствие на двата водни цикъла – на Община Враца и ВиК Враца, коментира за БТА управителят на водоснабдителното дружество Ангел Престойски. По думите му това се вижда най-вече по обема вода, който постъпва по довеждащите водопроводи. По новия, изграден по проекта за воден цикъл на Община Враца, количеството е 230 л/сек. и още 70 л/сек. по стария стоманен водопровод. Така общото количество, което е нужно за задоволяване на потребностите от питейна вода и постъпва към Враца, Мездра и част от прилежащите села, сега е 300 л./сек. при 700 л./сек. преди това.

Престойски обясни, че са две причините в експлоатация да са и двете съоръжения. Едната е, че на стария водопровод има “вързани” две монтански села и абонати в подножието на Балкана, в района на с. Бели извор, към които няма изградено отклонение от новия водопровод, тъй като според правилата на магистрални съоръжения отклонения не се правят. Другата е при евентуална авария на новия водоподаването да се поеме от стария, без каквито и да е било неудобства за потребителите.

“Вследствие на вложените по проектите пари и от това намалелите загуби и по-малкото потребление – социалният ефект е огромен, защото язовирът вече стига за всички”, обясни Ангел Престойски и припомни за режимите на вода, които се въвеждаха назад в годините. От язовир “Среченска бара” се водоснабдяват над 30 населени места. Сред тях са по-големите градове от двете съседни области – Враца, Монтана, Мездра, Берковица, Вършец, посочи още управителят на ВиК Враца.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button