Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Завърши фестивалът на любителските театри в Лом

Фестивал на любителските театри събра 19 трупи в Лом

Фестивалът на любителските театри в Лом завърши. За една седмица на сцената на читалище „Постоянство 1856“ се качиха 19 любителски театрални трупи, които представиха своите пиеси, съобщиха от местната община.

Голямата награда на фестивала на името на възрожденеца и основател на читалището и театъра в Лом Кръстьо Пишурка, е присъдена на актьорите от софийската театрална формация „Алто театро”, които са представили постановката „Преди небето”.

Пиесата е по документални разкази на Екатерина Томова, а режисурата е дело на Александър Ильов. С първа, втора и трета награда за спектакъл са отличени съответно „Хотел между тоя и оня свят” от Ерик Шмит на театрална трупа „Чай-ки” от София, „Бъркотии в хотел Уестмистър” от Рей Куни на читалище „Иван Вазов”, Костинброд, и „Представянето на Хамлет в село Долно Тутково” на театралите от читалище „Йордан Йовков” – Алфатар. Отличието за младежки спектакъл е присъдено на детско-юношеската театрална школа към читалище „Отец Паисий” в Самоков за „Ние, врабчетата” от Йордан Радичков. Наградата на публиката е за театралната школа към военния клуб в Бургас за постановката „Женско царство” от Ст. Л. Костов. Надя Асенова от читалище „Христо Смирненски” в Златица е отличена с награда за режисура на името на Леонтина Ардити за спектакъла „Опечалена фамилия” от Бранислав Нушич, а наградата на Община Лом е за театралите от читалище „Съзнание” в Исперих за спектакъла „Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников.

Наградата за младежка женска роля печели Ния Терзиева от театър „Приятели“ при Младежкия дом в Пазарджик за ролята на Скаут в спектакъла „Пуканки“ от Бен Елтън. Наградата за младежка мъжка роля получава Тодор Василев от театралната школа към военния клуб в Бургас за ролята на Стоян в спектакъла „Женско царство“ от Ст. Л. Костов. Първа награда за женска роля се дава на Магдалена Бучкова за ролята на Гривня в спектакъла „Преди небето“ на „Алто театро” – София, а отличието за мъжка роля получава Стоян Златев за ролята на Симака в спектакъла „Представянето на Хамлет в село Долно Туткаво“ на театралния състав при читалище „Йордан Йовков“ – Алфатар.

Изпълненията на отделните трупи са оценявани от жури в състав Наташа Колевска – театровед и драматург, Николай Поляков – режисьор и Пламена Гетова – актриса в театър „Българска армия“.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button