Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини
Популярно

Щетите от наводненията в някои домове са повече от обещаната помощ, заявиха стопани от монтанското село Крапчене

Щетите от наводненията в някои от домовете по поречието на река Шугла в селата на община Монтана Сумер, Крапчене, Трифоново, Долно Белотинци и Николово са повече, отколкото е обещаната от държавата и общината помощ, заявиха за БТА стопани от село Крапчене.

В нощта на 16-и срещу 17 юни река Шугла излезе от коритото си и заля приземни етажи, мазета, дворове ниви и градини със селскостопанска продукция на местните хора. На места водата е била над метър в първия етаж на къщите. Унищожени са перални, телевизори, фризери, хладилници, домашно имущество и всичко, което е било на първите етажи в близките до реката къщи. На някои места разливите й са достигнали на 250 метра от коритото й. Отнесени са огради от дворове и много от нещата в тези дворове, съсипани са градини, удавени са животни. Хората споделиха, че са хвърлили много труд да си закупят електроуреди, да си ремонтират къщите, а сега трябва да започнат всичко отново. Някои споделиха, че подобно бедствие не се случва за първи път, но от предишните досега не са взети никакви мерки за превенция.

От общината в Монтана заявиха, че в последните години няколко пъти са отправяли искания до държавата да се отпуснат средства за почистване на речни корита и отводнителни канали, но не са получили нищо. Сега община Монтана ще иска шест милиона лева от Междуведомствената комисия за възстановяване на щети при бедствия и аварии към Министерския съвет за възстановяване на настилки по улици, отнесени мостове и друга инфраструктура. Щетите по частните домове още се описват и размерът им не е уточнен.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button